Genealogie Veldhuizen en Regien

In de buurtschap Veldhuizen in Ede ligt aan de Slijpkruikweg 54 de oude boerderij de 'Slijpkruik'. Op deze boerderij, die in 1359 al is vernoemd als 'Slipkruke' heeft onze familie vele eeuwen lang geboerd. Toen begin 19e eeuw de Burgerlijke Stand werd ingericht koos mijn voorvader Egbert Gijsbertsen de achternaam

'van Veldhuizen'. Afwisselend werd deze naam door de nakomelingen met of zonder van met een t, een y of een s geschreven. Op de geboorteaangifte van mijn betovergrootvader Aart van Veldhuizen in 1824 laat zijn vader zich echter nog Berend Aartsen noemen. Men moest duidelijk nog wennen aan die nieuwe wetten.

Mijn moeder's familie Regien komt oorspronkelijk uit Rouveen bij Staphorst. Rond 1811 trok mijn voorvader Klaas Geerts Regien eerst naar Ruinerwold en daarna naar Ruinen in Drenthe waar hij zich vestigde in de buurtschap het Regien waar hij een bloeiend boerenbedrijf opbouwde. Die plek is nog altijd vrijwel ongeschonden.

Hoewel ik in het Utrechtse Amersfoort ben geboren en altijd in die provincie heb gewoond voel ik me toch nauw verbonden met de Gelderse en Drentse familie.

Klik hieronder op het familiezegel van de familie Veldhuizen om door te gaan.

 

Anja en René Veldhuizen

 

Copyright © René Veldhuizen 2015